Скумбрія за три хвилини
Цей рецепт мамі розповіла продавщиця риби на ринку. Він настільки елементарний, що я була вражена таким чудовим результатом. Звичайно це а-ля копчена скумбрія, так як копченням в рецепті і не пахне, але смак у рибки чудовий.
Складові:
Скумбрія (середня) — 1 шт
Лушпиння цибулі
Сіль (ложки без верху) — 5 ст.л.
Вода — 1 л
приготування:
Лушпиння цибулі замочити ненадовго в воді. Потім поставити на вогонь і додати сіль. На літр води потрібно 5 столових ложок солі (якщо води треба більше, то і солі відповідно). Солену воду з лушпинням закип’ятити, покласти скумбрію і варити рівно 3 хвилини.
Потім рибку відкинути на друшляк і можна їсти. Смачного!
2. Скумбрія пряного посолу
Скумбрія солона за цим рецептом готова до вживання вже на наступний день, а всі інгредієнти у кожної господині завжди в наявності.
Беремо 2-3 рибини. Ретельно чистимо: забираємо нутрощі, відрізаємо голову, хвіст, плавники. Потім нарізаємо на шматочки 1,5-2 см.
Поки займалися чищенням, у нас закипіла вода.
Для скумбрії пряного посолу звичайно необхідний розсіл.
Складові:
0,5 л води
1 столова ложка солі
1 столова ложка цукру
0,5 столової ложки сухої гірчиці
3 лаврові листки
1 бутон гвоздики
1 столова ложка рослинної олії
0,5 столової ложки коріандру.
приготування:
Всі інгредієнти складаємо в каструльку з нержавійки, кип’ятимо 5 хвилин, а потім обов’язково охолоджуємо.
Шматочки риби складаємо в холодний розсіл і накриваємо тарілочкою.
На наступний день можна пробувати.
Смачного!
3. Дивовижна скумбрія в маринаді
У такому маринаді скумбрія не поступається за смаком червоній рибі
Складові:
Скумбрія (заморожена, розморозити) 2 шт
цибуля ріпчаста за смаком
вода 250 мл
гвоздика 6 шт
перець горошком, щіпка
перець духмяний мелений 1/3 ч л
зерна коріандру, щіпка
сіль 2 ч л
цукор 0,5 ч л
олія соняшникова 2 ст л
оцет яблучний 2,5 ст л
приготування:
Скумбрію почистити, порізати на шматочки. Воду закип’ятити, додати туди сіль, цукор, гвоздику, перець горошком і мелений, коріандр, масло, кип’ятити 1 хв на маленькому вогні. В кінці влити оцет. Остудити. Цибулю порізати півкільцями. Рибу скласти в миску з цибулею, залити остиглим маринадом. Залишити на добу маринуватися.
Смачного!
4. Солена рибка? Легко
Беремо рибку свіжозаморожену (оселедець або скумбрію). Рибку (на 2 штучки) почистити, помити, обсушити серветкою і розрізати на шматочки.
Підготувати суміш для соління:
2 столові ложки солі
1 столова ложка цукру
2-3 столових ложок кропу, можна свіжий
1/2 чайної ложки чорного перцю
сухий базилік (за бажанням)
приготування:
На харчову плівку викладаємо рибку, попередньо вмочивши в суміш для соління з 2-х сторін. Всю рибку щільно притискаємо, обертаємо плівкою і поміщаємо в поліетиленовий пакет на добу. Потім рибку викласти на тарілку, додати кілька крапель лимонного соку і 2-3 столові ложки рослинної олії! Рибка готова!
Смачного!
5. Скумбрія холодного копчення * Ще хочу *
розсіл:
2 літри води
8 ст. ложок солі
4 столові ложки цукру
4 жмені цибулиння
спеції за смаком
приготування:
Розсіл закип’ятити і потім варити на маленькому вогні хвилин 15
Охолодити до кімнатної температури, процідити.
Відрізати голову, почистити, промити. Скласти в ємність
Залити скумбрію розсолом
Соління триватиме 2,5-3 доби. За цей час періодично міняйте положення рибки, щоб вона стала золотистою рівномірно.
Прийшов час підвісити її. Я це роблю за допомогою великих канцелярських скріпок
Розігнути скріпки, одним кінцем протикнути рибку в зоні хвоста і підвісити над ванною, підставивши тазик або над раковиною
Я зазвичай вивішую на ніч. І вранці, о диво, рибка готова! Шкіра буде трохи натягнута, беремо пензлик або двома пальчиками змащуємо нашу рибку рослинною олією і насолоджуємося!
Смачного !
6. Оселедець на зиму
Свіжий оселедець почистити, можна відокремити від кісток, порізати на шматки. Залити холодною водою і залишити на 6-8 годин. (Я періодично воду міняю.)
Приготувати розсіл.
На 3 літри води пачка солі. (Я роблю трохи менше — гр. 700) не люблю дуже солену. закип’ятити і остудити. Злити воду з оселедця. Залити розсолом і залишити на добу. періодично перемішуючи, для рівномірного соління, вийняти шматочки оселедця, намочити в олії і в банку. Можна і просто влити її і в банку, зверху можна підлити олію під кришку.
Закрутити, розсіл розрахований на 30 шт. оселедців. Цей вийшов у мене з 15 шт.
Жодного розсолу, тільки олії трішки підлити.
Смачного !
7. Оселедець «ХЕ»
Складові:
оселедець морожений 3 шт
морква 3 шт
цибуля ріпчаста 2 шт
часник 2 зубчики
оцет 9% 200 мл
сіль 1 ч.л.
олія рослинна 2 ст.л.
соєвий соус 4 ст.л
кунжут 2 ст.л
приготування:
Оселедець розморозити, почистити від кісток і нарізати на шматочки. Залити оселедець оцтом і залишити на 30 хвилин. Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на тертці для корейської моркви. Часник почистити і пропустити через прес. Злити з оселедця оцет (можна відкинути на друшляк, а я злила оцет через край, щоб трохи оцту залишилося). Потім додати до оселедця цибулю, моркву, часник, олію, соєвий соус, сіль і кунжут. Все добре перемішати і поставити на пару годин в холодильник. Оселедець «ХЕ» готовий!
Смачного!
8. Пряний маринований оселедець з лимонним соком
Інгредієнти і приготування:
Оселедець — це корисні ласощі! Вони містять цінні Омега 3, необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Оселедець надзвичайно корисний для клітин мозку, нормальної роботи серця і судин. Спробуйте засолити самі, адже так набагато смачніше!
На 1 кг оселедця візьміть 3 столові ложки солі, 2 чайні ложечки цукру, 0,5 чайної ложки лимонної кислоти, а краще лимонного соку за смаком. Додайте чорний перець горошком, духмяний перець, рослинну олію і 0,5 літри кип’яченої води. Також можна додати кільця сирої моркви, порізану кільцями червону цибулю і лавровий лист. Дуже красиво виглядає в скляній баночці!
Рибку почистіть, відріжте хвіст і плавники. Приготуйте маринад. Розчиніть у воді цукор, сіль і лимонну кислоту або сік лимона. Все розмішайте і залийте оселедець маринадом, поставивши потім в холодильник на добу.
Потім рибу помийте під струменем холодної проточної води, наріжте невеликими скибочками і складіть в банку, приправивши кожен шар спеціями і ,заливши рослинною олією, додавши моркву, лавровий лист і цибулю. Нехай ще трохи постоїть і просочиться. Оселедець пряного посолу готовий!
9. Оселедець в гірчично-оцтовій заливці
Складові:
3 великих свіжоморожених оселедця
1 велика головка цибулі
2 чайні ложки солі
1 чайна ложка цукру
0,5 чайної ложки меленого чорного перцю
1 чайна ложка гірчичного порошку
150 мл соняшникової олії (можна більше)
1-1,5 чайна ложка оцтової есенції
цукор
гірчиця
перець
приготування:
1.Олію змішати з оцтовою есенцією.
2.Цибулю нарізати півкільцями.
3.Філе оселедця нарізати смужками по 1 см., змішати з сіллю і спеціями.
4.У літрову банку покласти шарами-оселедець-цибуля-сіль-цибуля. Нагорі банки — цибуля, потім залити сумішшю олії з есенцією, закрити капроновою кришкою і в холодильник.
Смачного!
10. Маринована рибка
Складові:
1 кг риби (у мене хек морожений, але рибу можна будь-яку)
4-5 цибулин
оцет
рослинна олія
сіль, чорний перець
приготування:
1. Рибу ріжемо на шматочки і пересипаємо великою кількістю солі — залишаємо на 12 годин.
2. Промиваємо від солі, заливаємо оцтом на 4-5 годин (мова йде про 6% оцту, а у нас на Україні в основному продають 9%, наш 9% оцет я розбавляю холодною водою ну … майже наполовину)
3. Укладаємо щільно шарами — риба, перець, цибуля, риба, перець, цибуля …
4. Заливаємо рослинною олією — 12 годин постояти.
5. Мені жодного разу не вдалося витримати точно час, то оцтом на цілу ніч залию, то в олії немає терпіння 12 годин витримувати — на смаку не позначилося, так що час тут поняття приблизне.
6. Шматочки риби дуже дебеленькі виходять, такі «є що вкусити». Ніжного оселедця не чекайте, не схоже абсолютно, у цієї риби свій індивідуальний смак.
Смачного!
11. Домашня кілька в томаті. Майстер клас
Складність: мінімальна.
Щоб приготувати кільку в томаті, нам знадобляться:
500 г свіжої або замороженої кільки
300 мл томатного соку
1 велика цибулина
1 невелика морква
рослинна олія
сіль, запашний перець горошком, лавровий лист
1 столова ложка пшеничного борошна
1 столова ложка цукру
приготування:
Охолоджену кільку розморожуємо. Очищаємо рибку від голови і нутрощів.
На пательню наливаємо пару столових ложок рослинної олії.
Цибулину очищаємо, промиваємо під проточною водою і гострим ножем нарізаємо на дрібні шматочки. Ставимо цибулю обсмажувати в олії на пательні.
Знімаємо верхній шар моркви і ретельно промиваємо її.
Подрібнюємо овоч, наповнений каротинами, на грубій тертці. Кладемо натерту моркву до цибулини.
Рибку ретельно промиваємо і зливаємо зайву рідину.
Кільку додаємо до тушкованих овочів, посипаємо сіллю, цукром, приправляємо лавровим листком і парою горошин запашного перцю. Заливаємо рибку з цибулею і морквою домашнім томатним соком.
Якщо ви не робите такі заготовки, то можете розвести водою приготований заздалегідь кетчуп
До соку слід попередньо додати столову ложку пшеничного борошна (для густоти соусу) і добре перемішати віночком.
Простежте, щоб томат не тільки повністю покрив кільку, а й проник між нею.
Тушкувати їх необхідно на маленькому вогні близько 30-ти хвилин. Потім додати столову ложку оцту (якщо не плануєте з’їсти кільку в найближчим часом) і тушкувати ще 5 хвилин. Після цього її можна покласти в підготовлені банки і закрити кришками.
12. Саморобні шпроти
Готуються вони дуже і дуже просто, а за смаком від магазинних не відрізняються, виходить не тільки дуже смачно, але ще й вигідно.
Складові:
0,5 кг маленької риби (кільки, сардин і т.д.),
100 гр. рослинної олії (по можливості без запаху),
3 пакетика чорного чаю,
1 бульйонний кубик (будь-який)
приготування:
Почистіть рибу.
3 пакетика чаю залийте однією склянкою окропу і дайте настоятися 15-20 хвилин.
Рибу рівними шарами розкладіть на сковорідці, залийте рибу заваркою, покришіть туди бульйонні кубики і додайте 100 грам рослинної олії. Тушкуйте рибу на маленькому вогні під кришкою поки не випарується вся рідина. Приблизно 50-60 хвилин. У сковорідці повинні залишитися тільки олія і рибка.
Ось і все, шпроти домашнього приготування готові!
Смачного!
13. Ніжна малосолена горбуша
Як відомо, горбуша — риба досить сухувата і пісна. Але при такому способі засолювання перетворюється в благородну сьомгу. Ніжна, соковита! Готується дуже швидко і можна дегустувати вже через годину.
Знадобиться філе горбуші, порізаної на шматочки.
Якщо риба морожена, розморожувати не треба. Морожену рибу різати легше — шматочки виходять акуратніші.
Зробити сольовий розчин з холодною кип’яченою водою, дуже насичений. На 1 л. 4 — 5 ст.л. солі
Якщо очищена картоплю спливе в розчині- готово.
Рибу покласти на 5-8 хвилин в розчин. Потім вийняти, промити, просушити трохи серветкою.
Покласти шарами в посудину, полити олією соняшниковою без запаху.
Поставити на 30-40 хвилин в холодильник.
Подавати з цибулею, лимоном, зеленню.
Поради:
1.Шматочки потрібно різати шириною сантиметра 1,5, бо середина НЕ буде солена. Крім того, якщо в розсіл кидати ще заморожену рибу, то час потрібно збільшити хвилин до 10. На 1 кг риби потрібно зробити не менше 1,25 літра розсолу, якщо більше, гірше не буде. В іншому прекрасний результат, дуже ніжна слабосолена рибка.
Я ще додав чорний перець горошком, штук 30 на 1 кг, розчавив перець ножем на столі, посипав горбушу перед тим, як складати в посуд і заливати олією. Перець дуже прикрасив смак.
2. У будь-яку червону рибу при засоленні додаю 1 ст. ложку цукру на 1 кг риби і 1 ст ложку коньяку (спирту).
Смачного!
14. Рибка червона солена!
Це дуже простий і доступний рецепт засолення червоної риби
Рибка виходить пальчики оближеш!
Складові:
Риба червона 1 кг. (Сьомга, форель, кета, голець, горбуша). На ваш вибір.
Сіль 2 ст. ложки.
Цукор 1 ст. ложка.
Перець духмяний горошок за смаком
приготування:
1. Рибу обробляємо на філе, видаляємо кістки і ріжемо порційними шматочками.
2.В мисці змішуємо сіль і цукор.
3. Рибку викладаємо шарами пересипаючи сіллю і цукром, на кожен шар викладаємо запашний перець.
4. Ставимо рибу в холодильник на добу.
5. Смачна і корисна закуска готова.
Смачного!