Овуляшки он-лайн

все о планировании, зачатии, беременности, родах и детях

... Ушла в себя... Вышла из себя... Была не в себе... Пришла в себя... Зашибись находилась...
Автор

Овсієнко Марія Олександрівна народилася 07.09.2011р.
Час – 10:35
Вага – 3600г
Зріст – 52см.
Народилася в м. Києві, пологовий буд. №7.
Лікар – Мазур Тарас Миколайович.
Пологи були стрімкі, перші перейми почалися близько опівночі, в чотири ранку виїхали в пологовий. Термін – 38-40 тижнів. Пологи були партнерськими, природними без знеболювальних.
Виписали на третій день з вагою 3410г.
Враження від перших трьох днів: почуваюся знесиленою, важко ходити, паморочиться голова. Мій кіт постійно поруч) не уявляю якби справлялась без нього.
Марієчка спить, щоб погодувати доводиться будити. Лікарі майже не заходять, пояснень по догляду за дитиною ніхто не дає, хочеться дуже додому…
День виписки вийшов трохи зім’ятий, довго їхали додому, Марія спокійно спала..

Перший дні вдома: було ще важче ніж в пологовому. Дома якийсь хаос, довго розбирала де я і де мої речі.. Перші дні були важкими, виходила з кімнати тільки поїсти.. Їла швидко-швидко, навіть не відчуваючи що я їм) Днів п’ять закисали очі у Марійки, капали альбуцидом – не допомагало, промивали ромашкою – нарешті минуло. В три тижні з’явився висип на обличчі, голові а згодом і по тілу. Лікар сказала - пітниця, а через кілька тижнів вже казала що діатез. Нічим не мазала, до двох місяців почало сходити само по собі. Цілий місяць лікую молочницю у Марієчки - кілька маленьких цяточок на піднебінні. Протираю содовим розчином, бурою в гліцерині, почала протирання вітаміном В12. Цяточка зменшилась. Турбують коліки – даємо еспумізан, іноді доводиться користуватись газовідвідною трубкою. Зробили щеплення БЦЖ.

Перший місяць. Наші досягнення.
Вага і зріст: 4850г, 57см.
Тримаємо, хоч ще не дуже впевнено, голівку.
Фокусуємо погляд на предметах, реагуємо на звуки.
Наша перша іграшка – музичний мобіль) подобається) уважно роздивляємось і слухаємо)
За перший місяць виросли з 56 розміру)

Другий місяць.
Вага і зріст: 5600г, 59см.) так як більшість на дієті – застілля не було)
Другого січня їздили в гості до баби Валі) Поїздка пройшла добре)
Марійка полюбляє спати в машині)

Кілька днів назад з’їла невеличкий шматочок шоколаду – але надалі вирішила ще потерпіти – щось на личку ще чимало висипань.
Взагалі їм лише домашню їжу, майже все, тільки смаженого дуже-дуже рідко (котлети, чи картопля, чи яєчня) Потроху їм капусту. Але, щоб не їла – все ще тужимося перед тим як покакати, пукаємо, схоже на кольки..
Вдень загалом спокійні, лежимо на животику біля 10 хв.))
Дуже полюбили купатися – гарно, як жабка гребемо ног
Впевнено тримаємо голівку.
Лежимо на животику.
Перша справжня усмішка ))))))))
Починаємо виголошувати різні звуки: Ей, Ай, Ау, крегчемо і пищимо)
Повертаємо голову на звуки іграшки.

Третій місяць.
Вага і зріст: 6400г, 63 см.
Виросли з 62 розміру)

Впевнено тримаємо голівку.
Лежимо на животику і гарно піднімаємо голову.
Перевертаємось із спини на бік)
Упираємось на ніжки у вертикальному положенні.
Торкаємось висячої іграшки, тягнемо її до рота))
Агукаємо, можемо довго «розмовляти», зранку полюбляємо посміхатись))
Посміхаємось яскравій подушці)
Під час їжі відволікаємось і довго роздивляємось мамусю, і довкола, потім знов припадаємо до циці
Любимо ходити по кімнатах на руках і все розглядувати.
Подобається поза «маленького йога»)

27.11.11. Відбулося хрещення. Був сонячний день. Святкували у Феневичах – зібралось багато родичів)) все пройшло чудово))
29.11.11. Приїжджала в гості Інна – директор з роботи. Це було справжньою несподіванкою.
04.12.11. Зібрали в гості багато друзів)) Наготували нових смачних салатів)) Привезли багато подарунків)) Було весело))

14.12.11. Сьогодні звичайний день. Зранку трішки проспали і не змогли провести тата на роботу. Після Марійчиного обіду зібрались на вулицю – навіть зовсім не плакали, що буває рідко (дуже не любимо вдягатись)) Гарно погуляли близько двох годин. Погода ще не зимова, температура плюсова, снігу немає)
На вулиці бачила як несли зрубану ялинку – навіть не віриться, що скоро Новий рік)

12.01.12
Ходили до лікарні. Зробили щеплення АКДС.
Трохи хвилююся, щоб все пройшло добре. Годинку ще погуляли на вулиці. Поїмо і поставимо вібуркол. Температура на 14-00 становить 36,6.
18-00 37.0
Поставила вібуркол і перед сном ще раз. Температура більше не піднімалась.

Наші досягнення в 4 місяці-
Вага і зріст: 7250г та 64см. Сказали «упитанный ребенок»
Все те, що й в три місяці. Полюбляємо вимовляти різні звуки, «співати», любимо слухати. Впізнаємо діда й бабу) Подобається спостерігати за Женею.
Почали роздивлятись свої ручки))
Вночи спимо якось тривожно, їмо вночі кожні три години. Гуляємо на вулиці по дві години і в цей час спимо. Вдома засинаємо не більше ніж на півгодинки)
Перейшли на памперси №4) Вирішили спробувати багаторазові натуральні підгузки – Дісана.
Течуть слюньки)) хороший слинявчик на вагу золота)) любимо смоктати свої пальчики))

Новорічні свята пройшли дуже спокійно ами))) Купаємо при температурі 34 градуси.

5 місяців
Вага: 7700г.
Зріст: 67см.
Наші досягнення:
Перевертаємось зі спини на живіт, з живота – на спину. Крутимося навколо себе)
Хватаємо іграшки обома руками. Хватаємо все, нові предмети цікавіші за старі чи навіть за іграшки)
Вже гарно розрізняємо всіх членів родини, хочемо на руки до мами) Коли дід збрив вуса – не впізнала і злякалась – розкричалась, довго заспокоювали. Перевірено двічі))
Купили круг для плавання) поки що тільки поміряли – роздивлялась з тривогою) Купали перший раз у великій ванні – розплакались, поставили на ніжки заспокоїлись) Купалась трохи з острахом, не льопалась, як любить. Вирішили потроху звикати до приміщення - купати у маленькій ванночці, але у ванній кімнаті. А раз в тиждень набирати велику ванну) Температура води – 33 градуси.
Проявляємо цікавість до їжі – тягнемось руками до маминої тарілки з супом) Пробували на смак яблучко – поки що тільки облизували)
Був висип на шиї, потім на обличчі в кінці січня. Їздили до дерматолога – себорейний дерматит, здати аналізи на дисбактеріоз. Робили примочки з шавлії, пили ентеросгель, мазали адвантаном та фізіогелем. За кілька днів минуло, але з’явились висипання на попі/пісі, животику, а потім ще й на спині. Продовжували лікування. На животі, попі, пісі ніби вже все чисто (проходило кілька днів).
Мама на строгій дієті. Вівсянка нордік, пшоняна каша, картопля, супи на воді, м’ясо кролика, яблучний джем, чорний хліб, зелений чай, м’ятний чай, домашній йогурт, ряжанка.
Висипи майже минули, але ще з’являються поодинокі прищики часто після того, як поїсть. (16.02. 2012)

6 місяців
Вага: ~8000г.
Зріст: ~70см.
Наші досягнення: на спині лежати зовсім не хочемо, відразу на живіт, почали намагатися повзти – вже можемо дотягнутись - доповзти до іграшки чи предмета, що зацікавив. А цікавить абсолютно все те, що не дуже можна)) – бутилочки, коробочки, ручки, телефони, пульти, блокноти і т.д.
За день до свого півріччя набили синячок – впали з дивану. Після цього стелимо манеж на підлозі))
Все більше різних звуків промовляємо, коли плачемо вже гарно чується ма-ма-ма. Почали голосно реготати – спочатку тільки з Женею, а потім і сама, на деякі іграшки, на відображення в дзеркалі)))
В шість місяців і два тижні спробували сісти) майже сама сіла і гралася іграшками)
Склався певний режим дня – прокидаємось в шість-сім годин, какаємо), граємося, проводжаємо тата на роботу і йдемо їсти десь о восьмій тридцять. Їмо-дрімаємо десь годинку, потім знову граємося. Об одинадцятій знову їмо (з 6,5 міс. Почали прикорм – гречана кашка на воді) і збираємось на вулицю. На вулиці спимо дві години, потім знову їмо і граємось до чотирьох-пяти годин. Після можемо подрімати півгодинки. Купаємось десь о сьомій, після купання готуємось до сну – їмо і засинаємо відразу, або ще трошки пограємось і засинаємо. Спимо разом з мамою і татом в ліжку)) Вночі їмо кілька разів – крізь сон))
Триває боротьба з атопічним дерматитом. Лікування звелося до строгої дієти – гречка, рис, картопля без масла, м'ясо кролика, свинина відварна, яблучний джем, хліб український, компот з яблук, супи без моркви та цибулі.. Мазали адвантаном ще кілька днів, до зникнення сильних висипів. Потім тиждень не мазали – висипи нові не зявлялись – лише де-не де поподинокі, але з кожним разом все більшає їх((.
Приймали креон, ентеросгель, біогаю, я пила теж креон, лацидофіл.. після купання мажемо мустелою, купаємо з помякшувачем – але особливих результатів не видно. Висипи всеордно є майже по всьому тілу – бліді майже не видно, але коли виникає подразнюючий фактор – проявляються.

добавлено спустя 27 минут:

Сім місяців!
Вага: 8400г. Зріст близько 70см)
Ми врешті справились з прищиками! Я сиджу на дієті, але вже потроху додаю нових продуктів. Марійці вже трохи даю гречану кашку на воді, яблучний джем, який робимо самі в хлібопічці, супчики. Їсть все, що дають в ложечці))
Ми вже гарно сидимо, повзаємо, почали вставати на ноги, тримаючись за опору)) Дуже любимо присідати-скакати))
Так як записую все заднім числом, вже нічого не можу пригадати(
На Паску їздили до Сашиних батьків, погода була гарна,манюня поводилась чудово! В машині спала, в гостях гарно гралась) Їхали назад, теж спала)

Сьогодні вже 28 квітня, нам скоро вісім місяців. Сьогодні тато "запрацювався" і вперше ночує на роботі, а мені захотілося написати щоденник.
Власне, надихнула на це Надійка і щоденник Настьони)

Сьогодні вперше манюня не заснула на вулиці.. зате поспала вдома трохи, чого раніше вже давненько не було.. просто вдома було прохолодніше, ніж на вулиці.. літня спека раптово)) ніяк не могла придумати, що вдягнути, не встигли підготувати літній гардероб))
З недавніх пір ми вже на вулиці їздимо в колясочці сидячи і розглядаючи все довкола

добавлено спустя 22 минуты:

Купили ковролін - веселий такий, дитячий)) Манюня тепер повзає по всій кімнаті) хоча вона зразу прямує до дзеркала, по ньому встає і цілує своє відображення)) Вчора добралась до телевізора і увімкнула)) ДВД програвач вже на верхній полиці)) Іграшками грається, якщо гратись разом) улюблена іграшка - це доміно)) дуже любимо його перебирати і розтягувати по всій кімнаті, мабуть його дуже зручно брати в ручку і носити з собою)) і м"ячик від настольного тенісу) М"ячик намагаємся повністю засунути до рота)

Намагаюсь висаджувати на горщик. Зранку, коли прокидаємось, какаємо і пісяємо на горщик, майже щодня)) Тепер і посеред дня після годування в основному, висаджую на горщик і часто вдало)) Невже я не кожного дня тепер перу пелюшки))))

Переживаю, що мало молока.. і бачу, як манюня нервує, коли їсть.. та й частіше просить.. прикорму даю мало дуже.. раз в день супчик, та й то не кожного дня.. і потроху яблучного джему.. що ще давати я й не знаю.. тільки попроходили висипи.. і то, сьогодні помітила, що знову на самих проблемних місцях з"явились знову трохи - це на підборідді і на шиї.. Думаю, багато вчора з"їла вівсяного печива, і пряники глазуровані мабуть дуже солодкі були.. тепер знову на дієті)
Моя вага вже 54кг) а зразу після родів була біля 60кг) Марієчка зараз дуже активна і непосидюча - не дає поїсти.. якщо бачить, що я їм - кричить і просить собі))

добавлено спустя 1 минуту:

Пишу все сумбурно.. записую, все що в голову приходить.. потім якось пристосуюсь, як його писати))

Последний раз редактировалось: Natalia Ovsienko (08.11.2012 23:49), всего редактировалось 8 раз(а)
Скоро нам вісім місяців)) Марієчка все активніше намагається ходити, вже стоїть, тримаючись однією рукую за опору) і навіть відпускає, щоб зробити перший крок! Але, ще поки падаємо)
Першотравневі свята пройшли спокійно) на вулиці була жара 30градусів, виходили зранку і трохи ввечері. Вже на вулиці дуже важко заснути, може через жару, а може через багато відволікаючих факторів - вже все довкола цікавить - діти, собачки, киці, деревця, голуби і т.д.
Вдома граємось на килимку, але вже зрозуміли, що двері в кімнату відчиняються і там є ще багато цікавого) Полюбили вилазити на журнальний столик (з дивану перелазим через бильце і залазимо на столика))
Сьогодні я спробувала зелений борщ з яєчком і зелений салат - побачимо чи буде реакція на шкірі.. декілька днів назад були нові висипи, думаю може вівсяне печиво, яке їла сама, або м"ясо кролика,яке дала в супі Марійці..зараз висипи не збільшуються, побачимо, як буде після яйця..
Добре, коли багато вихідних - тато вдома, відразу відчувається полегшення))
Вісім місяців і три дні
Наші досягнення:
Вага- 8700г, зріст - близько 70см.
Сьогодні ложечка зацокала)) у нас прорізається перший зуб!

Спробую підвести підсумки)
Ми гарно повзаємо і вже дуже швидко)
Встаємо, тримаючись за будь -що)) навіть якщо тільки однією рукою
Крокуємо, коли мама тримає за обидві ручки
Вже відкрили на кухні шухляду і дістали з неї посуд)
Здається, склади ма-ма-ма вживаємо за призначенням)) коли плачемо - звемо так маму
Любимо "розмовляти" зі своїм відображенням у дзеркалі - підповзаємо до дзеркальних дверей шафи, встаємо на ноги тримаючись за них і починаємо щось балакати і досить довго)
Вже можемо деякий час погратись сама- дістаємо іграшки з полички, граємось то однією, то іншою.
Улюблені іграшки - доміно)), м"ячики, музичний і розмовляючий телефон, одне червоне брязкальце, зубна щітка (вже є власна)) ну і речі, що не є іграшками - ручки, блокноти, ватні палички - аж пищим за ними)) мамині окуляри)) комп"ютерна мишка), різні пляшечки і всілякі нові речі))
Стали краще трохи спати вночі, хоча ще досить часто прокидається, але вже не так довго їмо цицю))

Наш день проходить так:
Прокидаємось приблизно о сьомій, знімаю памперс і сідаємо на горщик - робимо пісі-каки)) потім трохи їмо і повземо до тата - будимо його на роботу))) Це нам невдається і ми йдемо на кухню, мама щось знаходить поїсти, малюк вже починає випрошувати їжу))
Граємось до половини дев"ятої, проводжаємо тата на роботу і йдемо доїдати-досипати, на півгодинки.
Після десятої знову мама шукає поїсти,)) біля одинадцятої починаємо збиратись на вулицю. Одягатись дуже не любимо. На вулиці вже не засинаємо відразу, як колись, вже треба роздивитись всіх киць та собачок, порвати листячко з дерев та травичку і може потім вдасться вкласти спати.. Спимо не більше години, шукаю саме тихе місце - за нашим сільським клубом, біля лісу, а іноді і в лісі..
Повертаємось додому біля першої години, їмо, граємось іграшками

добавлено спустя 32 минуты:

Походу ми тільки їмо-спимо і граємось))
Десь о четвертій виходимо знову на вулицю, якщо не заснемо вдома, хоча це буває рідко) Купаємось біля дев"ятої, засинаємо біля десятої..
Їмо мамину цицю, причому останні місяці якось часто - то через дві години, то через півтори вже просить.. а я й не знаю - просить то й даю..
Вночі теж спросоня повернуся до неї, а вона собі коли хоче тоді і їсть..
Вдень буває їмо разом з мамою - трошки супчику або картопельки, з маминої тарілки, ще даю яблучний джем.. Що давати з прикорму не знаю.. це болюче питання - наші прищики заспокоїлись, але повністю не пройшли.. такщо потроху даю пробувати, що сама їм, але повноцінно їмо поки що тільки цицю..
Я потроху розширюю свою дієту - сьогодні їла розсольник, такий легенький)
А вчора робила олів"є і собі трохи з олією та без горошку))
В основному я їм пшоняну кашу з ізюмом (нарешті)), супчик гречаний або рисовий, м"ясо кролика або нежирна свинина, відварене, картоплю, яблучний джем, хліб-батон, печиво зоологічне, слабенький чорний чай або мятний. А взагалі, щось у нас останнім часом нічого більше і не готується.. хіба що на вихідних, коли тато вдома))
Марійці вісім місяців і 12 днів - Ура! ми навчились махати пока-пока!)) Це також і привіт- привіт)))
Вісім місяців і 16 днів
Сьогодні довго гуляли на вулиці, мабуть нагуляли хороший сон, бо вже спить моя манюня))
Взагалі вночі спимо не погано) Спимо всі разом)
Годую десь три рази за ніч - Марійка починає крутитись, знаходить цицю і спимо далі))
Прокидаємось десь піввосьмої - ранковий туалет, майже завжди в горщик)
Зараз стоїть жарка погода, тому гуляємо до обіду і ввечері на вулиці. Не завжди вдається заснути на вулиці, іноді годую на вулиці, тоді засинаємо)
Взагалі їсть часто - може й через годину, через дві, через півгодини.. даю, коли починає "просити цицю" Не знаю, чи не означає це, що не вистачає молока?
Майже нічим не підгодовую, так іноді даю щось спробувати зовсім трошки- "на один зубочок". Коли сама їм, а вона поряд доводиться ділитись))
Сама зважувала - 8800, щось останні місяці майже не набирає ваги і зросту теж..
Все йде в енергію)) Дуже непосидюча))
Любимо повзати, вставати, ходити тримаючись за мамині руки, стояти, тримаючись за опору однією рукою, стояти, опираючись лише на спину)) триматись за бильце свого ліжка і розгойдувати його))
Дуже подобається замотуватись у штору - граємо в хованки))
Але чомусь не дуже любимо купатись - у ванночці сразу встаємо і кудись деремось))
"
Скоро дев"ять)

Ось і закінчились чудові вихідні)
Отримала заряд бадьорості надовго!) (а то вже депресія була на носі))

В суботу заїжджали до нас Леся з Петриком і Катрусею. Як же Катруська підросла!
Марійка продемонструвала, яка вона "мамина" доця) але згодом вже розгулялась і дала себе потримати на руках)
Сказали, що Марійка гарно підросла, що така крепка (Пєтя) і м"якенька (Леся)

В неділю їздили в гості в Феневичі) Були всі родичі - всі дуже хотіли побачити Марію. Це був її день "уті-путі")
Манюня вела себе добре, хоч спочатку і вчепилась в мамину шию) але потім виявилось, що ми просто не доїли і не доспали.
Підкріпившись і подрімавши ми вже повзали по всій кімнаті на радість всім бабусям)
Програму відпрацювали на "Ура" - показали все що вміємо) і потанцювали, і поспівали, і всім до чого дотягнулись в кімнаті погрались, і потопали з татом, і не капризували)
Звикнувши знову дала себе потримати кожному, але, як кажуть у Феневичах - "петрикувала" за мамою) *слідкувала.
Ще про себе додам - з"їла у свекрухи два вареники з полуницею, не втрималась) з моєю дієтою довготривалою це справжнє свято)

Сьогодні в понеділок (хоча вже й вівторок настав, поки всілась писати) приїхали Надя з Кирилом і Настусею) Ура-Ура!
Привезли стільки всього смачного!) Хоч мені й не можна, але око радує))))))
Так швидко промайнув день, дуже швидко) ненаспілкувалась))) Стільки емоцій, навіть не знаю, що й написати - в цьому місці мабуть додам фото)
Одним словом день пройшов чудово! навіть зовсім не втомилась)

Марійці схоже подобається їздити в гості і приймати гостей - всі ці дні майже не капризувала, була активною, бадьорою і веселою))
Чудовий малюк! Наша гордість! Особливо татова)) Він від нашого малючка просто у захваті!) І це справжнє щастя)

добавлено спустя 11 минут:

Ще десь два три дні назад помітила, що прорізався другий зубик!
Як і під час першого - температури не було, радо гриземо всілякі гризунці та й все, що попадає в руки)
Дев"ять місяців!
Вага 9кг, зріст

Що нового:
- навчились злазити з ліжка - підповзаємо до краю, потім розвертаємось ногами і сповзаємо)
- повторюємо звуки-склади за мамою чи татом (бз, бж, бу, бу-ба)
- показуємо витягнутою рукою куди або що хочемо, ну і прицьому голосно вигукуємо
- плескаємо в долоні (почала плескати сама, а мама бігом підбігла і говорить, що це ладки-ладусі))))
- починаємо копіювати рухи (побачила, як я пишу в блокноті ручкою, почала вимагати і ручку і блокнот, хоч раніше задовольнилась би чимось одним, і почала ручкою тицяти в блонот)) ну і ще був випадок з татом - він прикручував підставку до телевізора і теж довелось одну викрутку дати малюку - і вона теж почала тулити її до підставки))
- ще сьогодні, коли її годувала, схопила в мене ложку і сама її в тарілку і до рота)) правда в ротик так нічого і не потрапило))))
- почали показувати характер, коли не отримуте, що хоче))

Що любимо:
- останнім часом дуже любимо топати - сама бере мене за обидві руки і тягне вперед - так ходимо по всій хаті - довго))) поки мама не втомиться))) іщоправда ніжки ще заплітаються, носочком ніжки чіпляється за іншу..
- любимо плескати в долоні)) робить це часто, сама без нагадування про ладки-ладусі, часто зранку - прокинулась, сідає і плескає і сміється))) так і хочеться розцілувати!!!!!!
- любимо гратись:
відерцем - виймати з нього все,
пірамідкою - розбирати її, але останнім часом зацікавились і збиранням її в одне ціле)
м"яким сундучком - теж виймати з нього все
- маленькими іграшками, що вміщуються в ручку, а ще їх гарно запихувати до рота і гризти)) (це переважно іграшки для купання)
- музичними книжечками та іншими музичними іграшками
- любимо слухати музику з телефону і "танцювати" (сидячи) під неї
- любимо пити водичку з бутилочки-поїлочки) завжди радіє,коли бачить її)))
- любимо, коли нас підгодовують - коли бачить свою чашечку з ложечкою відразу починає хникати-просити)
- любить спати на боку, ніжки і ручки витягнуті - лежить, наче поросятко))
Ще багато мабуть що любить, бо наш малючок дуже життєрадісний!)

Що не любимо:
- переважно це проводити над собою різні маніпуляції- чистити носика, перевдягатись..
Десять місяців
Вага: 9400, зріст 71см.

Насправді вже півтора місяці не можу нічого записати.. у Марійки став дуже чутливий сон.. тільки сяду за комп вже крутиться, ворочається.. та й сама часто засинала разом з нею і вже не могла вночі встати, щоб щось записати..
Отож підіб"ю підсумки, як ми виросли)

1. Режим дня змінився не сильно, перестали спати на вулиці, тепер там тільки гуляємо. Спимо вдома до обіду, після і іноді ще ввечері, але по годині не більше.

2. Їмо в основному цицю, причому досить часто, мабуть з інтревалом півтори години.. Дорослу їжу просить, але з"їдає дуже мало. Даю Марійці овочеві супи, пшоняну кашку, кролика (сподобалось гризти цілий кусок, а не мілко порізане)), гризли й огірок, яблуко, рагу кабачкове їли, шречку не дуже любить, любить хліб і батон)
А ще любимо годувати маму)

3. Какаємо кожен день, іноді два рази.. майже завжди я вгадую коли і робимо це в горщик)) пісяємо теж часто в горщик)) І обов"язково перевіряємо, що там у нас вийшло в горщик і якщо щось є - -радіємо))
4. Розваги вдома- основна це ходити за ручку) ходити і ходити, туди-назад, і бігом-бігом)) скрізь зазирнути, потрогати і далі бігти))
Знаємо вже всі іграшки свої, може навіть щось принести, що просиш))) Любимо "читати" книжечки, гратись іграшками типу конструктора - щось на щось мостити.
Любимо іграшки - маленькі звірятка - бере сумочку з цим маленьким зоопарком дає мамі, щоб я дістала їх і виставила в рядок)
Любимо розкидати пірамідки з кубиків)
Любимо гратись набором "маленький лікар"
Любимо сидіти на гладильній дошці і діставати сувеніри з серванту)
Любимо чіпляти букви на магнітну дошку, ну і знімати їх))
Подобається залазити і сидіти на стільцях)
Любимо кататись на машині, коняці і навіть самокаті (тато якось приловчився)) На машині вже тримаємось самі за руль)
А найбільше любимо, коли іграшками грається мама, або тато, тоді і самій стає цікаво))

5. На вулиці в колясці майже не сидимо, знову ж таки ходимо-бігаємо.. камінці, асфальт,иземля,ипісочок, квіточки- -все потрібно потрогати))
Катаємось на качелі, гойдалці - тримаємось вже самі))
Дуже подобається гратись в пісочниці, дивиться на діток і повторює за ними - копає, гребе))
Чужі іграшки подобаютьсяя більше, ніж свої)

6. Вже було кілька самостіних кроків)) і іноді сама стоїть))

7. Купатись не дуже полюбляє, купили нове коритце але й там сидіти не хоче - -купаємось стоячи) або сидячи, але вчіпившись зубами в перила в буквальному розумінні)))

8. Зубів поки два, мабуть скоро проріжуться верхні, бо гриземо і чухаємо ясна постійно і всим, що попаде до рук

9. Розуміємо вже слово "ні" і "но-но-но" ( не можна).

10. Говоримо "на" - віддаємо щось, "ма" (немає), "бу" (коли засмучується)
"Дай" - показуємо рукою - стискаємо в кулачок,

11. А найчастіше говориму "у" і показуємо пальчиком і витягнутою рукою, що ми хочему або куди)
Десять місяців і три тижні - наші перші кроки! Уррраа!!
Ми перейшли свою кімнату, весь коридор туди й назад)
Тепер сама встає і ходить) але ще п"яною ходою і плюхаємось на попу, тому частіше берем мамину руку і ганяємо)

Ще ріжеться верхній зуб і часто капризуємо.

На вулиці стоїть спека більше тридцяти, переносимо більш- менш нормально, по декілька раз бовтаємось у водичці..
ходимо без памперсів цілий день, пісяємо або в горщик, або там, де можна витерти)) завжди злазить з дивану))

Ходимо гуляти на вулицю ввечері перед сном)
Одинадцять місяців

Вага приблизно 9600г, зріст може 72)

З нового - Марійка почала по новому сміятись)) морщить носика і так кумедно робить хі-хі))

Вже впевнено ходимо і переступаємо через поріг)

Щось поганенько стали їсти - зранку кашу - не хоче навіть пробувати - мотає головою, в обід ще трохи може з"їсти супчику, або картопельки.. Зате, тільки побачить хліб... ще вже знає де бублики лежать, теж їх дуже полюбляє, не так їсти, як цілими в рот запихувати)))

А так їсть в основному цицю) часто) і вночі часто)

Чекаємо на появу верхніх зубів - ось-ось проріжуться, вже через ясна просвічується один) через це, мабуть, часто капризуємо без видимої причини

Марійка міняється просто на очах)) Стає такою самостійною, може довгенько сама гратись, то однією іграшкою, то іншою..
Любить гойдатись на качелі і возити колясочку. В колясочці вже навіть іграшки возимо)

Сама складає пірамідку з кілець, але ще не докінця - більше полюбляє її розбирати))

Нових слів ніби не з"явилось, от тільки тата почали називати мамою) і мама мама і тато мама)))

Любить ховатись в якісь халабудки) або в куточок за шафу) або в штору)

Дуже активна і рухлива)

На вулиці радіє, коли до неї посміхаються і балакають незнайомі люди)

Дуже радіє, коли тато приходить з роботи - біжить зустрічати))

Вже мабуть знає всі видимі предмети в квартирі)
знаємо де кухня, де бабина і дідова кімната)
знаємо чим телевізор вмикається- беремо пульт і наставляємо на телевізор))

А як на вулицю проситься - підходить до вхідних дверей, бере свої босоніжки і показує мамі на двері, і на босоніжки))

Дуже часто, коли щось просить, показує пальцем або голосно кричить))

Ось такі вийшли факти про Марію)
Давненько не писалаулыбаюсь

Рік і два місяці
Як ми виросли - зріст десь 80 см, вага - 10700г.
Наш день:
Прокидаэмось десь о восьмій, плюс- мінус півгодини. Сідаэмо на горщик улыбаюсь
Снідаэмо частіше всього кашою - пшоняні пластівці з яблучним джемом. З ложечки до цих пір не любить нічого істи, але якщо відволікти книжечкоюулыбаюсь заідаэмо обов"язково цицею. Поки мама на кухні готуэ, миэ, прибираэ - Марія граэться під столом - улюблене місце. Або хватаэмо маму за штанину і тягнемо гратись в кімнату.
Найбільше полюбляэ читати книжечки. Пірамідки - на дві секунди - тільки щоб розкидати по всій кімнаті. Любить маленькі предмети і звичайно поміщуэ іх до рота - слідкую і забираю.
Любить малювати - на магнітній досці - бере мамину руку і показуэ щоб теж малювала.
Дуже часто якщо не може щось зробити - тягне маму за руку, ногу, палець - щоб мама це зробилаулыбаюсь
Дуже гарно танцюэмо під музику, показуэ щоб ввімкнули радіо. Під швидку і повільну музику танцюэ по різному. Часто піднімаэ танцювати усіх, хто поручулыбаюсь
Любить порядокулыбаюсь Зачиняэ відкриті дверцята, збираэ сміття і викидуэ його сама у смітник.
Якщо напісяэ на підлогу- бере з шухлядки пелюшку і витираэ калюжуулыбаюсь Каже ай-яй-яй і покпзуэ, щоб мама зняла мокрі штани. На горщик висаджую, коли вслідкую, що вже хоче. Сама може сісти на горщик в штанях і попісятиулыбаюсь
Денний сон на вулиці -десь з дванадцятоі і пару годин. Але останнім часом спить тільки годину, здаэться прокидаэться від голоду, другий раз не спимо, але ляаэмо раніше ввечері.
Обідаэмо супчиком з мяском кролика. Теж з книжечкою. Потім циця. Потім граэмось і разом з тим мама намагаэться робити хатні справи.
Марія в усьому хоче допомагатиулыбаюсь - замітаю- носить совок, перу- подаэ речі до пральноі машини, застеляю ліжко- тягне навіть диван складатиулыбаюсь
Марійка сильнаулыбаюсь то горщик носить, то корзини з овочами піднімаэ,то здоровенні пакети з памперсами.
Любить на все наступати ногоюулыбаюсь балансуэ ну іноді і падаэ. Як впаде свариться - стукаэ-б'э рукою по підлозі, чи по тому, чим забилася. Біжить щоб пожалілиулыбаюсь
Любить стрибати на ліжкуулыбаюсь любить щоб іі лоскотали-кувиркали- куськали (робили 'кусь-кусь-кусь' рукою)улыбаюсь
Вміэ дражнитисьулыбаюсь Щось даэ і каже 'На', а потім тікаэулыбаюсь Або знаэ, що сидіти треба на коврику - а бере і повільно починаэ сідати на підлогу- насвариш- сміэться і тікаэулыбаюсь
Вже залипаэ на телевізор і трясеся за планшетом. І те і інше сама вмикаэ, клацаэ, дивиться... звісно мама тепер ховаэ пульт і планшет.

Ввечері погодувати найважче- хіба що зі своэі (а ще краще смачніше з татовоі)тарілки.
Любить купатись. Купаэмось в тазіку сидячи, граэмось іграшками. Після купання стрибаэ-тікаэ по ліжку не даэ себе одягнути.
Нарешті допустила до свого носика- даэ промити х'юмером спреэм. Сама може подути носа в пелюшкуулыбаюсь
Засинаэмо з цицею, іноді швидко, іноді- ні. Вночі ість мене раза триулыбаюсь спить тривожно, повзаэ по всьому ліжку і постійно розкриваэться.
Наш словниковий запас- мамаулыбаюсь (різними інтонаціями-лагідно зранку, коли прокидаэться, голосно "мама' ти деулыбаюсь )
Баба, тата, ксь (киця), гав, ммм (корова, теля), на, нема, пуп, тсится улыбаюсь , най-най (дай), чхи, нэ- ну і різні звуки-слова не зрозумілі щеулыбаюсь
Улюблена гра- хованкиулыбаюсь Накриэться шторою, ковдрою чи пелюшкою і чекаэ, питаю: "А де Марійка?" - виглядуэ з криком: "Аааа", і знов ховаэться. І це характерне "Аааа" каже, коли знаходить захований предмет.
Любить дуже стрибати по ліжку і навмисно падатиулыбаюсь
Вміэмо вже сякатисьулыбаюсь дозволяэ закапувати носикаулыбаюсь
Любить кататися в рюкзачку - якось колисала іі і так думка вголос - а чи не поколисати тебе в рюкзачку і Марія відриваэться від циці, злазить з дивану, йде дотумбочки, витягуэ рюкзачок і несе меніулыбаюсь
А сьогодні прибирали і за шафою знайщли давно загублений водний маркер від книжечки аквадудл. Марійка так йому зраділа- сама пішла в іншу кімнату, знайшла цю книжечку і сіла малюватиулыбаюсь
1 рік, 5 міс і 20 днівулыбаюсь

Давненько  мама не брала в руки шашкуулыбаюсь
Навіть не знаю з чого почати - напишу які ми зараз.
Вага: 11100г, зріст 82 може)
Наш день:
Прокидаємось біля восьми годин, сідаємо на горщик. Спимо в памперсі, але кілька разів за ніч прокидаємось і я висаджую попісяти. Зранку памперс сухийулыбаюсь  Але буває коли мама спить крепкоулыбаюсь  Причому навіть якщо разочок попісяє в памперс, то всеодно прокидається- в "мокрому" спати не буде.
Щоб заснула знову - даю цицю. Вночі ще кілька разів годую.
Відразу як прокинеться бере якусь іграшку на диван і ще трохи граємось у ліжку- мама намагається встатиулыбаюсь  Потім перевдягаємось, складаємо диван, умиваємось, чистимо зубки (щось два верхніх передніх чомусь ніби пожовтіли).
На сніданок пшоняна каша з яблучним пюре, чай травяний. Імо з цяцями, я годую а Марія граєтьсяулыбаюсь  Може це й не дуже вірно, але, коли Марія іла сама ( майже зразу після року тримала ложку і іла) то з'ідала дуже мало і зразу просила цицю.. Вирішила годувати самій, щоб наідалась гарно і не просила циці. Так як планую закінчити грудне вигодовування вжецієі весни, трохи здоров'я підкачало.. Плануюулыбаюсь 
Коли ість любить щось кудись насипати, наливати, посипати, сіллю, наприклад улыбаюсь  А раніше любили істи з книжечкамиулыбаюсь Тепер тільки всіляки предмети, з якими можна проводити різні маніпуляціі.
Якщо імо і трохи капне на стіл- то не заспокоіться, поки не витрешулыбаюсь
Ість вже нарешті повноцінними порціямиулыбаюсь  Коли поість і більше не хоче, встає і каже: "Дякую"улыбаюсь 
Після сніданку трохи наводимо порядки, закидуємо білизну прати, граємось в кімнаті
Любить найбільше 'читати' книжки і 'малювати'улыбаюсь Книжки ще любимо рватиулыбаюсь  потім казати ай яй яй і дивитись як мама ремонтуєулыбаюсь Коли згадую якийсь віршик - знайде з якоі книжки, ще й відкриє там!
Малювати любимо на магнітній дошці - це щоб мама малювала, а сама любить ручкою по книжечках, по нозяхулыбаюсь  боюсь скоро і про шпалерахулыбаюсь  Роздрукувала собі посібник, як швидко навчитись малювати звірят, виходитьулыбаюсь 
Ще як і раніше граємось пірамідками, конструктором, сортером, любить когось возити в колясочці, кататись на машині, стрибати на ослику.. стрибати взагалі любимо, особливо на ліжкуулыбаюсь  А коли ходить і стрибає, то це схоже на танець "гангнам стайл"улыбаюсь
А, ще Маріі подарували дитячу палаткуулыбаюсь Тепер це улюблене місце для гриулыбаюсь  Туди ж затягує і коника-стрибунця, розміром з Марію, і ще купу іграшокулыбаюсь  А мамі наказує сидіти на вході і відкривати-закривати шторки.
Любить гратись лялями - є в неі дві великі, м'які. Любить разом з мамою складати книжечку пазл. Любимо кататись на гойдалці, лазити по ранньому старту, сама катається на гірціулыбаюсь 
Десь біля дванадцяти обідаємо супом з мяском, і збираємось на вулицю. Там гуляємо-спимо біля трьох годин. Я в цей час слухаю аудіокнижку, вже прочитала майже всього Акунінаулыбаюсь Марія на вулиці засинає майже відразу, а вдома і вкласти важко і спить мало.
Після вулиці знов імо і граємось. Раціон у Марійки ще не дуже різноманітний, через алергічні реакціі- прояви атоп дерматиту то більші, то менші. Що ми імо - вівсяну, пшоняну на воді кашу з пластівців нордік, рисову ріденьку, супи овочеві, круп'яні, гороховий розсольник, борщ. Дуже полюбляє моя доня капустуулыбаюсь  в будь якому вигляді- варену в супі, в голубцях, а ще більше кислуулыбаюсь  Дуже любимо солоні огіркиулыбаюсь  Імо мяско, іноді рибу, фрикадельки, печінку, яєчко. Любить погризти хлібчик, але з'ідає не багато. Яблучко, ківі сподобалось, але давала лише кілька разів.
Десь опів на дев'яту купаємось, якраз в цей час приходить з роботи любий татусьулыбаюсь Ввечері за татком бігаємо хвостикомулыбаюсь
Лягаємо спати після процедур - змащування кремом, закапуванея носа з попереднім доставанням козявокулыбаюсь Про козявок сьогодні смішна була історіяулыбаюсь  Розказувала Марійці, що коли прийде весна, будемо пробувати пити козине молочко.. Тут бачу вона на ніс показує пальчиком, я відразу й не зрозуміла, кажу нашому татові, невже показує, що 'пахне' молочко? Тато більш здогадливийулыбаюсь  каже, що то вона на козі з носа показуєулыбаюсь
Засинає Марійка по різному, буває що швидко, буває як почне вовтузитись і згадувати всіх поіменноулыбаюсь  Лежить і голосно так - баба! Я кажу- спить, - діда!- спить, - тато!- спить,- шрека! - спитьулыбаюсь
Спимо ми з Марійкою вдвох, тато вже давно в іншій кімнаті - не поміщаємось вже разом, ось вже майже замовили диванчик для Марііулыбаюсь 
Ще деякі наші досягненняулыбаюсь
Все частіше просимось на горщик пісятиулыбаюсь  З покакати проблем немає, проситься завжди, какає раз інодві два рази на день, ковбаскамиулыбаюсь
Дуже жаліслива- якщо впаде чи вдариться- біжить, щоб відразу пожаліли- погладили по голові і поцьомали. І сама всіх жаліє, гладить і цьомає, навіть спросоння, коли кусьнула мене і я трохи ойкнула, моя доня почала гладити мене і відпустила цицю щоб поцьомати мене, хоч сама ще геть сонна булаулыбаюсь
А нещодавно перший раз перенесли вірус. Почалося з баби з дідом, потім ми з Марією. В буби ще якраз зуб прорізався, мабуть одне на одне наклалось, бо піднялась до вечора температура до 38,3 і Марійка постійно плакала і показувала що зуб болить. На ніч дали панадол і спали вже спокійно, наступрного дня темп вже не піднімалась, соплі майже пройшли.. Сподіваюсь Марія вже перехворіла і більш не буде, бо я ще ніяк не одужаю, та й татова черга дійшла..
А ще ми вже повторюємо всі слова і дуже багато говоримо саміулыбаюсь  Відповідаємо як звать - Мія, скільки років - дин (показує один пальчик) Каже як тата звати- Сасяулыбаюсь І вже майже складаємо слова в речення- на вулиці прокинулась і розказує - Сніг. Білий. Впав. Небо.улыбаюсь Або ввечері коли за вікном темно стапє - Ніч. Ааа, або просить Пить. Дай, - Хліб. Ріж, - Капі. Взуй.
Спробую пригадати слова, які вже зрозуміло вимовляє і знає, що це - частини тіла - руця, нозя (віднедавна нозяка), пальці, ніс, око, щічки, волосся, пузякаулыбаюсь , пуп, попа, пісяулыбаюсь , одяг - штани (сяни), кофта, носок, шапа, тапі (капі), діі - вдінь, дай, сідай, взуй, мить, пить, ріж, кусь.... іжу- каша (кася), морква, буряк, суп, хліб, яблуко (ябля), ізюм (зюм), горох, сєма- насіння, масло, сало, огірок, капуста (пуста), цибуля ( буля), пиріг, печення (пеценя).. Іграшки- ляля, мяч, кулька, піраміда, ведмедик (вмдик), кубик (куба), шрека, жаба (зяба), киця, слоник, конякаулыбаюсь палатка...
А ще вже розказує  як 'говорить' киця, собачка, корівка, поросятко, гуска, баранчик, мишка, жабка, комарик, бджілка, горобчик.
Дуже розумна дитина ростеулыбаюсь  
[b]о [b] [/b] [/b]
Часовой пояс: GMT + 3