Швейцарія — батьківщина марки Toblerone, яка належить сьогодні компанії Mondelez. Жан Тоблер у 1868 році вирішив відкрити магазин-кондитерську у Берні. Майже три десятки років на прилавках була представлена продукція різних виробників, що навчило власника не тільки добре розумітися на продукті, але й досконало вивчити купівельний попит. Вирішивши, що прийшов час зайнятися власним виробництвом, він заснував Бернську фабрику Tobler & Cie в 1899 році. У 1900 році передав справу сину Теодору, на допомогу якому прийшов його двоюрідний брат Еміль Бауманн. У 1908-му з’явився знаменитий шоколад Toblerone у звичному для всіх вигляді «пірамідок» з унікальним складом. До початкової рецептури увійшли мед, цукор, олія какао, мигдаль, нуга та молоко.
Таємниця пірамідальної форми
Не можна впевнено сказати, як виникла ідея випускати шоколадки в такому незвичайному вигляді. Є кілька припущень.
- Багато істориків вважають, що Теодор був членом масонської ложі, символом якої є піраміда, трикутник. Це твердження не має під собою підстав, але в будь-якому разі однією зі складових грандіозного успіху «Тоблерона» стала його форма.
- Ще одним поясненням особливої форми батончика вважають, що надзвичайно смачна та якісна нуга просто склеїть зуби, якщо відкусити відразу багато ласощів. До рота бажано класти маленькі шматочки, у чому й допомагають трикутні часточки: можна відкушувати порційно.
- Є ще одне припущення: це стилізоване зображення одного із символів країни — гори Маттерхорн. Але на перших обгортках її не було, картинка з’явилася на упаковці лише у 1970 році. На тлі гори можна побачити ведмедя, який вважається символом Берна.
Саме третю версію походження пірамідок більшість дослідників визнає найбільш правдоподібною.
Как правильно кормить заболевшего ребёнка?
Різновиди шоколаду
Новинки у виробників трикутних шоколадок з’являлися не так часто, але якість їх була на висоті. Тому ласощі так популярні серед людей всього світу. Основні види:
- у 1908 році з’явився класичний варіант — молочний батончик із медом та мигдальним горіхом;
- у 1932 році випустили новий смак із ромом;
- 1969 року у виробництво запустили чорний шоколад;
- 1973 року — білий;
- у 2007 році на ринок надійшли шоколадки з мигдалем та родзинками.
Сьогодні впевнено завойовує серця шанувальників бренду Blue Toblerone «Хрумкий мигдаль», що поєднує солонуватий та солодкий смаки. Його відрізняє тригранне пакування блакитного кольору. Всі ці смаки представлені в каталозі маркета важливих штук МАУДАУ.
Внесок Toblerone в історію
У 2008 році ювілей трикутних ласощів відзначали з великим розмахом. Понад 500 000 осіб, які проживають у великих містах Швейцарії, взяли участь у святкуванні. Чотири вихідні дні шанувальники бренду клеїли вежу з упаковок від шоколадок: у Берні «звели» п’ятиметрову споруду. В аеропорту Цюріха компанія Mondelez організувала виставку з історії марки, де одним із головних експонатів став величезний макет батончика за два з половиною метри. Саме тоді мер Берна А. Чеппет заявив, що винахід цих ласощів не поступається за значимістю теорії Ейнштейна.