Проста французька випічка. Клафуті з вишнями
-
Приготування55 хвилинprep_time_text 15 хвилинtotal_time_text 55 хвилин
-
Порції6
-
СкладністьПомірно
З незрозумілої назви може здатися, що клафуті – це щось складне. Насправді рецепт цієї смачної випічки належить до категорії страв «коли гості на порозі», а походить він з французького міста Лімож, де виготовляють знаменитий фарфор.
Тож, щоб приготувати клафуті потрібно лише зробити рідке тісто, схоже на те, що ви робите на млинці. Потім залити сумішшю будь-які фрукти чи ягоди.
У нашому рецепті ми вирішили, що дуже гармонійними стануть кислі вишні, що збалансують смак солодкого клафуті. Також приготуйте пиріг з вишнями та горіхами, якому ідеально пасує будь-який напій.
Поради щодо приготування клафуті з вишнями
Традиційний клафуті готують з вишнями із кісточками. Але ми радимо все ж таки повиймати їх. Так буде набагато приємніше їсти. Можете використовувати як свіжі плоди, так і заморожені, але останні попередньо треба розморозити та дати час стекти зайвій рідині.
Також замість вишень можете використовувати абрикоси чи персики, але наріжте їх невеличкими шматочками. Пасуватимуть клафуті й ягоди, як то чорниця, малина, ожина чи смородина.
Молоко для рецепта оберіть не менше 2,5% жирності. За бажанням можете використати пластівці мигдалю чи подрібнений горіх. Цей складник викладіть на дно форми, а потім додайте й всі інші інгредієнти.
Як приготувати клафуті з вишнями
Інгредієнти
Проста французька випічка. Клафуті з вишнями: Покроковий рецепт
Вишні (500-600 г) помийте, видаліть кісточки та складіть в окрему миску. Можна просто видавлювати кісточки руками, а можна скористатися спеціальним інструментом для їх видалення. У сезон використовуйте свіжу вишню – вона більш соковита та ароматна. Але з мороженими плодами виходить теж чудово, тож клафуті можна готувати протягом всього року.
Розігрійте духовку в стандартному режимі (без конвекції) до температури 180 градусів. У посуді змішайте 4 яйця та 200 г цукру. За бажанням можете збільшити кількість цукру. Наш клафуті в міру солодкий.
Добре перемішайте яйця та цукор за допомогою віничка, але не збивайте суміш в дуже пишну піну. Якщо залишиться не розчинений цукор – не хвилюйтеся, це так і потрібно.
Додайте 10 г ванільного цукру. Якщо у вас є натуральний стручок ванілі, використовуйте його насіння – буде ще ароматніше.
Тепер додайте 200 г пшеничного борошна.
Збийте суміш віничком до отримання однорідної консистенції. Отримана суміш повинна нагадувати густу сметану.
Невеликою цівкою додайте в суміш 400 мл молока 2,5%, продовжуючи постійно її перемішувати. Тепер вона повинна нагадувати вам дуже рідку сметану та добре стікати з віничка.
Натріть лимонну цедру на дрібній тертці в посуд з вишнями. Використайте всього 1 ст. л.
Форму для випічки змастіть 20 г вершкового масла. Найкраще для клафуті підходить форма для приготування тарта. А для цієї кількості тіста діаметром 27 см.
У змащену форму додайте столову ложку борошна та зробіть «французьку сорочку». Для цього рівномірно розподіліть борошно у формі, перевертаючи її в різні боки. На масло повинен налипнути тонкий шар. Борошно, що залишилося висипте з форми. Такий прийом не дасть вашій випічці пристати до форми і ви зможете нарізати клафуті на красиві шматочки при подачі.
Злийте зайвий сік з ємності з вишнею. Насипте у форму суміш з вишні та лимонної цедри й рівномірно розподіліть її по всьому діаметру форми.
Залийте плоди тістом, так щоб воно рівномірно розподілилося формою.
У середину пирога додайте зірочку бодяну. Він подарує вашому клафуті приємну анісову нотку. Загалом це не обов'язково, але ми рекомендуємо. Поставте пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин.
Щоб перевірити готовність пирога, проткніть його зубочисткою. Якщо тісто готове, воно не повинно приставати до дерев’яної палички. Готовий клафуті остудіть за кімнатної температури у формі, посипте цукровою пудрою та подавайте. Пиріг можна зберігати в холодильнику протягом двох днів, закривши його харчовою плівкою, або просто складіть його у ємності з кришкою.
- Поділитися:
Залишити відгук Скасувати відповідь
Читайте також
Проста французька випічка. Клафуті з вишнями
Інгредієнти
Follow The Directions
Вишні (500-600 г) помийте, видаліть кісточки та складіть в окрему миску. Можна просто видавлювати кісточки руками, а можна скористатися спеціальним інструментом для їх видалення. У сезон використовуйте свіжу вишню – вона більш соковита та ароматна. Але з мороженими плодами виходить теж чудово, тож клафуті можна готувати протягом всього року.
Розігрійте духовку в стандартному режимі (без конвекції) до температури 180 градусів. У посуді змішайте 4 яйця та 200 г цукру. За бажанням можете збільшити кількість цукру. Наш клафуті в міру солодкий.
Добре перемішайте яйця та цукор за допомогою віничка, але не збивайте суміш в дуже пишну піну. Якщо залишиться не розчинений цукор – не хвилюйтеся, це так і потрібно.
Додайте 10 г ванільного цукру. Якщо у вас є натуральний стручок ванілі, використовуйте його насіння – буде ще ароматніше.
Тепер додайте 200 г пшеничного борошна.
Збийте суміш віничком до отримання однорідної консистенції. Отримана суміш повинна нагадувати густу сметану.
Невеликою цівкою додайте в суміш 400 мл молока 2,5%, продовжуючи постійно її перемішувати. Тепер вона повинна нагадувати вам дуже рідку сметану та добре стікати з віничка.
Натріть лимонну цедру на дрібній тертці в посуд з вишнями. Використайте всього 1 ст. л.
Форму для випічки змастіть 20 г вершкового масла. Найкраще для клафуті підходить форма для приготування тарта. А для цієї кількості тіста діаметром 27 см.
У змащену форму додайте столову ложку борошна та зробіть «французьку сорочку». Для цього рівномірно розподіліть борошно у формі, перевертаючи її в різні боки. На масло повинен налипнути тонкий шар. Борошно, що залишилося висипте з форми. Такий прийом не дасть вашій випічці пристати до форми і ви зможете нарізати клафуті на красиві шматочки при подачі.
Злийте зайвий сік з ємності з вишнею. Насипте у форму суміш з вишні та лимонної цедри й рівномірно розподіліть її по всьому діаметру форми.
Залийте плоди тістом, так щоб воно рівномірно розподілилося формою.
У середину пирога додайте зірочку бодяну. Він подарує вашому клафуті приємну анісову нотку. Загалом це не обов'язково, але ми рекомендуємо. Поставте пиріг в розігріту до 180 градусів духовку на 40-50 хвилин.
Щоб перевірити готовність пирога, проткніть його зубочисткою. Якщо тісто готове, воно не повинно приставати до дерев’яної палички. Готовий клафуті остудіть за кімнатної температури у формі, посипте цукровою пудрою та подавайте. Пиріг можна зберігати в холодильнику протягом двох днів, закривши його харчовою плівкою, або просто складіть його у ємності з кришкою.
Відгуки